Felvételi Biológia szakra

 Miért legyél BIOLÓGUS?

…mert érteni akarod, a világ hogyan él és működik és az élővilágot akarod kutatni

…mert a baktériumok és a vírusok mindenhol ott vannak, de egy biológus kell ahhoz, hogy megfejtse titkaikat

…mert tudni akarod mitől lehetnek stresszeltek a növények

…mert mindig érdekelt a rákkutatás, a genetika

…mert biológusok dolgozzák ki a gyógymódokat az orvoslásban

…mert biológiai szakértelem nélkül tej, szalámi és kenyér sem kerül az asztalra

Merre tovább biológusok, hogyan tovább ökológusok? – továbblépési lehetőségek a kolozsvári BBTEn biológia és ökológia profilú szakokat végzett egyetemi hallgatók számára.

A három éves biológia szak kutatóbiológusok és általános iskolai tanárok képzését egyaránt biztosítja. Az alaptantárgyak elsősorban az állat- és növénybiológiára vonatkozó ismereteket foglalják össze, és ezen belül is a hangsúly a molekuláris biológiai tárgyakra és az élettanra helyeződik. Ugyanakkor azonban az ökológiai jellegű tárgyak is jelen vannak, így egy biológus hallgató akár ebbe a területbe is belekóstolhat. A három év végeztével a hallgatók megfelelő alapokkal rendelkeznek kutatói vagy középiskolai tanári magiszteri szakosodás folyatásához, ugyanakkor a három éves képzés lehetővé teszi cégeknél, állami szerveknél, nemkormányzati szervezeteknél való elhelyezkedést tanácsadóként, szakértőként, technikai személyzetként.

Biológus karrierlehetőségek: klinikai laborbiológus (pl. genetikus, mikrobiológus, radiobiológus, kriminalisztika, onkológus), élelmiszeripari cégeknél szakértő, biotechnológus, kutató biológus, tanár, hivatásos természetvédő, vízügyi szakember, gyógyszerfejlesztő, élelmiszerbiztonsági szakértő. Végzetteink több mint 60%-a szakmában helyezkedik el!

Biológus leszek! (reklámfilm link a Vimeo-ra)

A biológia képzés tanrendje (plan de învăţămînt)

Hogyan juthatok be?

Részletes információk: felvételi naptár + felvételi szempontok